1. Помислете за вашата мотивация

Медитираш защото искаш да управляваш стреса, да спиш по-добре или да се справиш с хроничната болка? Ако е така, може да се справите добре с водена медитация, релаксираща медитация или пеене. Търсите ли да получите прозрения в ума? Това е истинската цел на медитацията за осъзнаване и осъзнаване. Вашата основна цел ли е да развиете качества като търпение, съпричастност и щедрост? Медитацията на благодарност е добър избор (ако можете да направите сутрешна медитация на благодарност , това може да бъде от полза за целия ви ден). Искате ли да навлезете по-дълбоко в отношенията си с божественото присъствие? Духовната медитация може да ви отведе там.

Има много валидни форми на медитация. Когато разберете защо се интересувате от медитация, ще разберете кои са подходящи за вас.

2. Започнете с малко и продължете напред

Докато се учите как да медитирате у дома, важно е да започнете с малки, управляеми сесии. Дори три минути ще направят разлика. Може да звучи супер кратко, но за някои начинаещи седенето за няколко минути се чувства като много. Започването с кратки сесии също Ви помага да наберете инерцията, която ще ви е необходима, за да поддържате практиката си в дългосрочен план. Както предполагат много експерти по медитация, качеството на вашата медитация е по-важно от дължината.

3. Изберете удобно време и удобно място

Един от най-добрите начини да медитирате у дома е да намерите тихо място, далеч от шумните разсейващи фактори. Изберете удобно за вас време. Ранната сутрин е многогодишно любимо време за медитация, тъй като това време на деня обикновено е спокойно и има малко прекъсвания. Можете също да започнете деня си с прости сутрешни упражнения за медитация.

Вие също ще трябва да намерите удобна позиция. Докато някои медитиращи обичат да седят в поза на лотос, има и други добри възможности. Можете да седнете на възглавница за медитация, стол или дори диван, стига да се чувствате удобно и да можете да седнете прави. Направете всичко възможно да намерите позиция , в която гръбначният Ви стълб е подравнен. Вратът и раменете Ви трябва да са отпуснати, а очите ви могат да бъдат наполовина отворени или затворени по време на сесията на медитация.

4. Опитайте с водена медитация

Тъй като тепърва започвате, водената медитация може да добави структура за добре дошли към вашата практика. Курсовете по медитация на Mindworks предлагат пълни инструкции, които предоставят прогресивни ръководени медитации, всички разработени и курирани от международно известни експерти по медитация. Седнете, учете се и практикувайте медитация всеки ден и се насладете на пътуването.

5. Фокус

Каквато и форма на медитация да изберете, осъзнаването на настоящия момент е ключово. Когато медитирате, вие тренирате да осъзнавате какъвто и да е обект на медитация, който сте избрали. Ще има разсейване под формата на звуци, миризми, усещания за дискомфорт, напрежение, сърбеж и т.н. В допълнение, ще има разсейвания, които умът Ви ще произвежда сам: списъци със задачи, неща, които е трябвало да направите или неща, които планирате да направите…списъкът е безкраен.

За да помогнете на ума да остане фокусиран върху тук и сега, един от най-добрите начини да медитирате у дома е да се съсредоточите върху процеса на дишане. Бъдете много наясно с дишането си, докато вдишвате и издишвате; използвайте дъха като котва за ума си. Когато тези разсейващи мисли изскочат в главата Ви, просто признайте присъствието им и се върнете към фокусиране върху дишането. Като алтернатива можете да използвате физически усещания, звук или визуален обект като фокус на вашата медитация . Забравете за „изпразването на ума“. Забелязването и връщането е това, което представлява медитацията.