Ако сте имали проблеми с постигането на целите си за отслабване или като цяло сте объркани какво да ядете и какво да избягвате за здравословна загуба на тегло, не сте сами.
Докато някои хора обичат да омаловажават ролята, която качеството на храната играе в загубата на тегло, истината е, че качеството играе жизненоважна роля. Редовните упражнения и поддържането на калориен дефицит също са от ключово значение, но тялото ви жадува за правилните хранителни вещества за енергия и баланс на кръвната захар – всичко това ще ви помогне да постигнете целите си за отслабване.
Събрахме най-добрите храни, които трябва да избягвате, ако се опитвате да свалите няколко килограма. Прочетете, за да разберете какво да избягвате, независимо дали броите калории или не.
Храна и загуба на тегло
Много популярни планове за отслабване Ви инструктират да консумирате по-малко калории, като същевременно изразходвате повече енергия. Въпреки че тази концепция със сигурност играе роля в загубата на тегло, тя далеч не е така.
Качеството на храната, която ядете, играе огромна роля за това колко добре функционира тялото Ви. Не само в това как се чувствате от енергийна гледна точка, но и на клетъчно ниво. Ако зареждате тялото си с висококачествени храни, които хранят вашите клетки и тъкани с хранителните вещества от които се нуждаят, всичко останало може да се балансира.
Когато обаче консумирате нискокачествени преработени храни, оставяте тялото си в дефицит на хранителни вещества. Това ще изхвърли всичките ви системи извън релси – включително вашия метаболизъм.
Здравословните храни, богати на антиоксиданти, витамини, минерали и висококачествени мазнини, помагат за борба с възпалението, сърдечните заболявания, инсулиновата резистентност и наддаването на тегло. Когато тялото ви работи върху всички цилиндри, способността ви да се храните умерено и да изразходвате енергия по устойчив и здравословен начин се увеличава.
В допълнение към захранването на клетките ви с правилните хранителни вещества, загубата на тегло зависи и от избягването на грешните. Храни, които имат ниска хранителна стойност и са заредени с въглехидрати, ще сигнализират на тялото Ви да съхранява енергия. Това е една от причините, поради които толкова много хора имат успех в отслабването на кетогенната диета.
Въпреки че има много храни, които ще заредят тялото ви и ще Ви подготвят за загуба на тегло, по-долу са седем от най-лошите нарушители, когато става въпрос за потискане на потенциала Ви за загуба на тегло.
1. Захар
Захарта е най-големият нарушител, когато става въпрос за потискане на загубата на тегло. Казано по-просто, когато консумирате захар, освен ако не изгаряте тази енергия незабавно, тя вероятно ще се насочи направо към съхранение на мазнини.
Това се дължи на действието на хормона инсулин, който има много важна роля да регулира нивата на кръвната Ви захар . Когато захарта навлезе в тялото Ви, инсулинът получава сигнал да го прехвърли в клетките Ви и да излезе от кръвта ви. Тъй като захарта не отнема много време за смилане и усвояване, клетките Ви не винаги имат незабавна употреба за нея, което означава, че се съхранява в мастните клетки за по-късно.
Но това не е мястото, където свършва историята. Поради пристрастяваща природа на захарта, може да е трудно да спрете да я консумирате. Ето защо храни с добавена захар като сладолед или сладки напитки често водят до преяждане. Може да се чувствате доволни за 30 минути или дори за час, но рано или късно клетките ви ще започнат да жадуват за още – и започва влакче в увеселителен парк със захарната зависимост.
2. Бързо хранене
Проблемът с бързото хранене е не само добавените захари, но и ужасно нискокачествените съставки, които повечето вериги използват. Наистина, ние просто не знаем къде се извършва снабдяването и дали това „говеждо” наистина идва от краве месо или от друго подобно на месото вещество.
Една от причините бързото хранене да е толкова популярно е, че е невероятно достъпно. Искате ли цяла храна за 5 лв? Няма проблем. Независимо дали става дума за хамбургер и пържени картофи от любимия Ви автомобил, или някой от онези хот-дози, които продават на бензиностанцията, можете да сте сигурни, че получавате това, за което плащате.
Когато става въпрос за загуба на тегло, тези висококалорични храни не само накланят енергийните везни в полза на наддаване на тегло, но дори не подхранват тялото ви на клетъчно ниво. Вместо това получавате всички калории без никаква хранителна плътност.
3.Храни с ниско съдържание на мазнини
Ако има нещо, което винаги трябва да имате предвид за храни с ниско съдържание на мазнини, то е това; ниско съдържание на мазнини почти винаги означава високо съдържание на въглехидрати.
Когато тенденцията на диета с ниско съдържание на мазнини започна да набира сила в САЩ, процентът на затлъстяването скочи до небето. Защо? Защото когато производителите намаляват мазнините в продуктите си, те увеличават съдържанието на захар, така че храната запазва приятен вкус. Това създава храни с ниско съдържание на мазнини и нискокалорични, но с високо съдържание на една съставка, която гарантира съхранение на мазнини – захар.
За да бъде ясно, има някои храни, които са естествено нискомаслени, като зеленчуци и плодове. Това не са „нискомаслените“ виновници, за които говорим тук. Храните с ниско съдържание на мазнини, за които трябва да внимавате, са преработените храни, които поставят етикет „ниско съдържание на мазнини“ върху опаковките си. Независимо дали става дума за бисквитки, сладолед, крема сирене, мляко или друга храна, която естествено трябва да съдържа мазнини, ако изглежда, че макронутриентите са променени, това е вашият червен флаг.
4. Високофруктозен царевичен сироп
Високофруктозният царевичен сироп (HFCS) е друга форма на захар, но тази заслужава своя собствена категория поради повсеместното му използване в хранителните доставки в САЩ. Всъщност изследванията показват, че HFCS представлява около 40% от калоричните подсладители, използвани в САЩ.
HFCS се метаболизира малко по-различно от трапезната захар и доказателствата сочат, че въпреки че самата захар може да увеличи съхранението на мазнини, HFCS може да поеме нещата, като концентрира това тегло около вашата средна.
Коремните мазнини са най-опасният вид наддаване на тегло, тъй като мазнините около средата са силно свързани със заболявания като сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.
5.Преработени въглехидрати
Докато повечето хора смятат, че напълно премахването на въглехидратите от диетата им е най-лесният начин да загубят наднорменото тегло, няколко модифицирани версии на кето позволяват стратегически прием на въглехидрати като насочената кето диета или цикличната кето диета .
Като се има предвид това, не всички въглехидрати се създават еднакво и ако загубата на тегло е вашата цел, жизненоважно е да избягвате преработените въглехидрати и вместо това да избирате опции като пълнозърнести храни (кафяв ориз, киноа) или кореноплодни зеленчуци (сладък картоф, цвекло).
Обработените въглехидрати включват храни като бял хляб, бял ориз, бисквитки, тестени изделия, сладкиши и т.н. Тези храни са лишени от хранителните си вещества и фибри и Ви сервират с огромна доза лесно достъпна глюкоза.
6.Протеинови барове
Протеиновите барове често получават незаслужен „ореол на здравето“ поради факта, че думата протеин е точно там в името. За съжаление, повечето протеинови блокчета на пазара не са нищо повече от прославени бонбони, които са пълни със захар, празни калории и големи количества консерванти.
Ако търсите здравословни закуски, можете също да изберете богати на протеини варианти като кисело мляко, целина и масло от ядки или храни с трева.
7.Нискокачествени масла
Може би един от най-подли за наддаване на тегло не е съдържанието на мазнини във вашата диета, а качеството на съдържанието на мазнини във вашата диета.
Изследванията показват, че омега-6 мастните киселини, типът, който може да се намери в нискокачествените растителни масла, предотвратяват трансформацията на мастните ви клетки в клетки, които могат да бъдат изгорени за енергия. Белите мастни клетки са пълни с липиди и са предимно статични. От друга страна, кафявата мазнина е пълна с митохондрии, които я правят биологично активна, допринасяйки за общото ви изгаряне на калории.
Предотвратявайки преминаването на бяла мазнина в кафява мазнина, омега-6 мастните киселини създават среда, в която тялото Ви ще задържи упорито тегло.
Омега-6 мазнините обикновено се използват в преработени храни като картофен чипс и пържени картофи и се намират в нискокачествени масла като царевица, рапица или фъстъчено масло. Всъщност много „здравословни“ салатни дресинги се приготвят предимно с нискокачествени масла, които съдържат омега-6 мазнини.
Друга нискокачествена мазнина, за която трябва да внимавате, са трансмазнините. На етикета за хранителните стойности може да видите „хидрогенирани мазнини“ или „частично хидрогенирани мазнини“, които са два термина, които също означават трансмазнини.
Въпреки че оскъдно количество трансмазнини се срещат естествено в някои храни, по-голямата част от трансмазнините в нашите храни са създадени от човека.
Най-простият проблем с трансмазнините е, че тялото ви не разпознава химическата им структура. За разлика от цис мазнините, които съответстват на форма, с която тялото ви може да работи, трансмазнините могат да се внедрят в клетките ви и да причинят дисфункция, която води до здравословни проблеми като диабет.
3 коментари
Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere.
Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil.
Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore.