Начало » Чай за отслабване: Може ли чаят да помогне за отслабване?

Чай за отслабване: Може ли чаят да помогне за отслабване?

от Денислав Иглев
чай за отслабване

Според последни проучвания някои видове чай могат да увеличат загубата на тегло, в допълнение към други ползи за здравето.

Въпреки това, когато става дума за определени сортове чай, резултатите от изследванията са смесени. Всъщност много от чайовете, продавани като чайове за отслабване или чайове за детоксикация, варират от неефективни до потенциално вредни.

В тази статия ще научите къде се вписва чаят в здравословния план за отслабване, как чайът може да повлияе на загубата на тегло, кои чайове са най-добри и кои да избягвате.

Може ли чаят наистина да ви помогне да отслабнете?

Чаят не е заместител на стратегии за отслабване като здравословна диета и редовни упражнения , но има добри доказателства, че някои чайове могат да помогнат за загуба на тегло. 

По-специално зеленият чай може да помогне за намаляване на телесното тегло средно с около 2 килограма, ако се приема ежедневно.

Други свързани ползи включват загуба на мазнини в корема, намалена обиколка на талията, намалени общи нива на телесни мазнини и по-лесно поддържане на теглото. 

И като допълнителни бонуси, пиенето на чай може също да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, да поддържа здравето на мозъка, да подобри настроението и фокуса.

Въпреки това, някои чайове, рекламирани като чайове за отслабване, са неефективни или, по-лошо, дори могат да бъдат вредни. 

Кой е най-добрият чай за отслабване?

Видовете чайове, подкрепени от най-много изследвания за отслабване, са „истинските чайове“ от семейството на Camellia sinensis , като зелен чай, чай улонг и черен чай.

Комбинацията от кофеин, антиоксиданти и други полезни съединения, открити в тези чайове, може да:

  • Намали апетита;
  • Повиши  разхода на енергия и метаболизъм;
  • Увеличи изгарянето на мазнините и загубата на тегло.

Зеленият чай и другите чайове също са безопасни, когато се консумират в умерени количества, стига да не съдържат замърсители.

Ако е възможно, вместо обикновени пакетчета за чай, купувайте висококачествен чай с насипни листа, който е органичен и е тестван за тежки метали, пестициди и замърсители.

Освен това, ако обмисляте да използвате чай за ускоряване на загубата на тегло, бъдете много внимателни кой вид чай купувате.

Така наречените чайове за отслабване се насърчават за бърза загуба на тегло, но могат да съдържат лаксативи, диуретици и други вредни съставки.

Някои билкови детокс чайове дори се свързват с тежко увреждане на черния дроб. 

1. Зелен чай и бял чай

зелен чай

В сравнение с други чайове, зеленият и белият чай се подлагат на най-малко окисление, което означава, че имат най-високи нива на антиоксиданти.

Основната разлика между зеления и белия чай е видът на обработка, която се извършва след събиране на чаените листа.

Зеленият чай обикновено е леко изпечен, пържен в тиган или на пара, за да унищожи ензимите, които причиняват окисляване, докато белият чай (най-малко преработеният вид чай) се подлага на още по-нежна версия на същия процес или изсъхва на слънце.

И двата вида чай са склонни да имат свежи, тревисти, растителни и леко флорални вкусови нотки.

Рандомизирано контролирано проучване на хора със затлъстяване, проведено през 2008 г., установи, че след 12 седмици консумация на зелен чай, групата, която е приемала зелен чай, губи средно 3 килограма повече от групата, която не го е правила.

Типичните резултати за загуба на тегло обаче не са толкова драматични. Според преглед от 2009 г., средната загуба на тегло от пиенето на чай е по-близо до 2 килограма.

Епигалокатехин галат (EGCG) е основното съединение за изгаряне на мазнини, идентифицирано в зеления чай, но изследванията показват, че други катехини, флавоноиди и полифенолни антиоксиданти също помагат за подпомагане на загубата на тегло.

Въпреки че зеленият чай е подкрепен от повече изследвания от всеки друг чай за отслабване, включително бял чай, ползите трябва да са подобни, тъй като белият чай също е с много високо съдържание на антиоксиданти.

2. Черен чай

Черният чай е най-популярният чай в света.

Захарните чайове са лоша идея за отслабване (опитайте да използвате вместо това подходящ за кето подсладител ), но черният чай сам по себе си показва обещаващи резултати за загуба на тегло в проучвания.

Процесът на приготвяне на черен чай започва с изсъхване, след това навиване и изсушаване на листата, но за разлика от зеления или белия чай, няма стъпка на нагряване, която да унищожи ензимите, открити в листата.

За разлика от зеления и белия чай, черният чай се подлага на пълно окисление, поради което е много по-тъмен на цвят и има драматично различен вкусов профил (вариращ от малцов, шоколадов, опушен или карамелен, до полусладък и плодов).

Това означава, че е с по-ниско съдържание на антиоксиданти и вместо това съдържа други съединения, но някои доказателства сочат, че все още може да подпомогне загубата на тегло чрез: 

  • намаляване на храносмилането на въглехидратите;
  • увеличаване на производството на късоверижни мастни киселини (SCFAs); 
  • осигуряване на ползи за здравето на червата;

Едно проучване установи, че пиенето на 3 чаши черен чай на ден помага за предотвратяване на наддаване на тегло и намаляване на обиколката на теглото. 

3. Чай Оолонг

Чаят Оолонг е вид частично окислен чай, който е по-малко окислен от черния чай, но по-оксидиран от зеления и белия чай.

В рамките на категорията Оолонг чайовете могат да варират от леко окислени (почти зелени) до по-старо окислени (почти черни) и могат да бъдат печени на въглен, пържени в тиган или печени.

Вкусовият профил на чая Oolong варира в широки граници и може да бъде интензивно флорален, забележително сладък и плодов или опушен и дълбок в зависимост от сорта.

Както може да очаквате, чайовете Оолонг имат повече антиоксиданти от черния чай, но по-малко от зеления чай. 

Има ограничени доказателства относно загуба на тегло, но няколко проучвания показват, че той може да допринесе за загуба на тегло подобно на зеления и черния чай, като засилва метаболизма и помага за изгаряне на мазнини.

4: Чай Пуер

Пуер чайове са клас ферментирали чайове от провинция Юнан, Китай. Те принадлежат към по-голямо семейство ферментирали чайове, известни като хей ча , буквално „тъмен чай“.

Производственият процес на пуер започва подобно на белия чай, с изсъхване и сушене на слънце, за да се предотврати окисляването, но след това чаените листа се пресоват в сладкиши и отлежават.

По време на процеса на стареене, живите бактерии и други микроорганизми трансформират чая пуер, увеличавайки неговата сложност с течение на времето.

Хората ценят пуер заради неговите дървесни, земни, пикантни и горчиви вкусове, както и живите пробиотични бактерии, които съдържа.

Няма толкова много проучвания за пуер за отслабване в сравнение с други чайове, но все пак има голям шанс да бъде ефективен за сваляне на мазнини.

Едно проучване установи, че пиенето на чай пуер ежедневно в продължение на 3 месеца води до около 2 килограма загуба на тегло, което е почти идентично с резултатите за други чайове.

5. Билкови чайове

билков чай

За разлика от истинските чайове, билковите чайове не се правят от листата на чаеното растение ( Camellia sinensis) . 

Освен йерба мате ( Ilex paraguariensis) и гуаюса ( Ilex guayusa) , билковите чайове не съдържат кофеин.

Много ограничени данни (включително доказателства от проучвания върху животни) подкрепят възможната полза за загуба на тегло за следните билки:

  • ментов чай 
  • Чай ройбос (наричан още южноафрикански чай от червени храсти)
  • джинджифил
  • хибискус

Най-общо казано, билковите чайове вероятно ще бъдат по-малко ефективни от зеления чай и други истински чайове за отслабване, но те все пак могат да осигурят незначителен тласък в загубата на тегло за хора, които предпочитат да избягват кофеина.

От друга страна, йерба мате и гуаяса може да имат сходни ефекти за отслабване като зеления чай, тъй като също са с високо съдържание на кофеин и антиоксиданти.

 

related articles

3 коментари

Katherine 24/07/2017 - 2:51 PM

Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore.

Отговор
Katherine 24/07/2017 - 2:52 PM

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil.

Отговор
Katherine 24/07/2017 - 2:52 PM

Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere.

Отговор

Остави коментар