Начало » Как да се справим с хъркането?

Как да се справим с хъркането?

от Денислав Иглев
хъркане

Хъркането може да бъде проблем както за индивида, който хърка, така и за техния дълготърпелив партньор, който се смели да лежи до тях. Повечето хора хъркат в един или друг момент. Това е нормално, особено ако са настинали и лежат по гръб. Най-добрият начин да се справите с някой, който хърка, е внимателно да го обърнете на своя страна, за предпочитане да е обърнат настрани от вас и да запомните, че не могат да помогнат.

Хъркането е сериозен проблем, когато е свързано с медицинско състояние, наречено сънна апнея, и е индикация, че хъркащият човек изпитва кратки периоди от време, когато не диша. Този тип хъркане често е придружено от рязко поемане на въздух, което изглежда не се освобождава от доста време. Ако вие или вашият партньор хъркате и се притеснявате от възможността това да е свързано с медицински проблем, важно е това да бъде проверено от вашия лекар.

Възможен начин да избегнете хъркането е да отслабнете, ако сте по-големи от препоръчаното за вашата телесна рамка. Също така ще помогне да се избегне твърде много алкохол преди лягане, което неизменно може да доведе до типа пръхтене и хъркане, които обикновено се чува само в дивата природа на джунглата.

Някои хъркащи имат малки изпъкнали подутини в носа си, които причиняват запушване. Те често могат да бъдат отстранени безболезнено и по този начин да намалят активността на хъркането.
Други хора могат да хъркат без особена проблемна причина. Това е добре, ако планират да спят сами, но може да причини проблеми, ако смущават някой друг. Понякога хората, които хъркат, не осъзнават сериозността на проблем.

Най-доброто решение на този проблем е и двете страни да разпознаят затруднението, което изпитват, да го обсъдят и да се съгласят, че трябва да се осигури резервно легло за партньора, който не хърка. Трябва да се приеме, че никой не трябва да бъде обиден от това, тъй като не е лично, просто практично и има добър смисъл.

Единствените хора, за които хъркането не е проблем, са хората, които хъркат заедно, спят здраво и нямат свързани медицински проблеми. 

related articles