Начало » Как да избегнем лош нощен сън?

Как да избегнем лош нощен сън?

от Денислав Иглев
спане

Един лош сън може да съсипе деня Ви, но последователните нощи на лош сън или продължителна безсъние, проблеми със заспиването или хронично безсъние могат да доведат до физически и психически проблеми.

В тази статия ще обясним какви ефекти може да има лошият нощен сън върху здравето ни и какво можем да направим, за да се опитаме да осигурим повече добър сън, отколкото лош.

Последиците от лошия нощен сън

Еднократна лоша нощ не е краят на света. Въпреки това, ако редовно се мъчите да спите, смущавате се или се борите да получите качествен сън, тогава ефектите върху вашето здраве и всекидневен живот могат да бъдат пагубни.

Прочетете, за да разгледате различните ефекти от лошия нощен сън и какво да вземете предвид, за да подобрите качеството на съня си.

Лош сън и наддаване на тегло

Когато не спим достатъчно, ние не само ядем повече калории, но и избираме храни, които не са толкова полезни за нас.

Има два невротрансмитера, които контролират апетита – грелин и лептин. Грелинът Ви кара да се чувствате гладни, до като лептинът Ви помага да се чувствате сити.

Когато не спите достатъчно, проучванията показват, че имате повишени нива на грелин и понижени нива на лептин. Това води до това, че се чувствате по-гладни и трябва да ядете повече храна, преди да се почувствате сити, което от своя страна може да доведе до наддаване на тегло.

Освен това, когато сте будни по-дълго, доказателствата показват, че имате възможност да ядете повече калории .

Лош сън и проблеми в работата

Може да изглежда очевидно, но може да се направи връзка между постоянните проблеми със съня, т.е. безсънието, и повишения риск от злополуки на работното място и на пътя.

Освен това лошият сън може да накара хората да се борят да се концентрират на работа. Тези, които не спят добре, също са по-склонни да напуснат работа поради болест или лошо здраве.

Лош сън и болест

Ако не спим достатъчно, доказателствата показват също, че имунната ни система може да бъде нарушена .

Проучване от 2019г.  показа, че спящият мозък също има вълни от цереброспинална течност, които го промиват по време на сън. Неговата роля е да отмива амилоидните плаки, които са свързани с болестта на Алцхаймер.

Ако не спите достатъчно, мозъкът Ви няма да има време да извърши това „физическо почистване“ и амилоидните плаки могат да се натрупат, увеличавайки вероятността да получите болестта на Алцхаймер.

Освен това изглежда, че липсата на дълбок сън също е свързана с повишен риск от деменция. Въпреки това, не е ясно дали деменцията причинява намаляване на дълбокия сън или намаляването на дълбокия сън причинява деменцията.

Има множество проучвания, които показват, че когато някой има депресия или тревожност, той има повишен риск от безсъние и обратно. Който и да имате, вероятно ще имате увеличение на другия. Освен това, когато някой има безсъние, той е изложен на повишен риск от самоубийство .

В противовес, проучванията показват, че хората, които спят по-добре, са по-малко склонни да бъдат депресирани. Така че още веднъж добрият сън се оказва много важен за нашето психическо и физическо благополучие.

Ползите от добрия нощен сън

Първо, нека да определим какво е добър нощен сън. За възрастен в трудоспособна възраст  препоръките са, че трябва да спите между седем и девет часа на нощ. Ако подремнете през деня, тогава нуждите Ви от сън тази нощ ще намалеят. Въпреки че това са препоръките, базирани на научни изследвания, има хора, които ще се нуждаят от по-малко сън и такива, които ще се нуждаят от малко повече. Най-добрият начин да разберете дали спите достатъчно е, ако се събудите бодри и не се чувствате сънливи през деня.

Защо доброто качество и редовните модели на сън са важни

Добрата хигиена на съня и добър режим на сън ще Ви помогнат да получите по-добър нощен сън.

Доброто качество на съня се състои от няколко пълни цикъла на сън, всеки от които се състои от лек сън, дълбок сън и сънуващ сън, а не фрагментиран сън.

Не можем да наваксаме напълно загубения сън и следователно подходът за пиршество и глад за получаване на достатъчно сън всяка вечер никога не е добър план. Ние функционираме много по-добре, когато спим достатъчно всеки ден от седмицата, вместо просто да се опитваме да наваксаме съня през уикендите. Всъщност темата на Световния ден на съня през 2021 г. беше „Редовен сън, здравословно бъдеще“ , за да подчертае този важен момент.

related articles