Начало » Ефекти, които липсата на сън оказва върху работното представяне

Ефекти, които липсата на сън оказва върху работното представяне

от Денислав Иглев
спане

За някои от нас работата е истинска дрямка. За други стресът от работата ни или кошмарната работна среда предизвикват нощни пристъпи на неспокойно въртене. Изследването на съня от 2019г. в Америка разкрива ефектите, които липсата на сън оказва върху работната ефективност. 

Работите по-дълго и спите по-малко

Според Бюрото по трудова статистика работниците на пълен работен ден работят средно по 8,5 часа на ден през седмицата. Работещите възрастни в проучването на съня в щата Америка съобщават, че спят средно само 6,84 часа на нощ. Това означава, че всички ние, работещи на заплата, прекарваме около 100 минути повече на работа, отколкото в леглото всеки ден, и получаваме много по-малко от 7-8 часа сън, които експертите препоръчват.

„Ако можете да изберете или да прекарвате допълнителен час и половина в леглото в сън всеки ден, или да сте в офиса, ще се борите да намерите някой, който да избере работата“, каза Мери Хелън Роджърс, вицепрезидент по маркетинг и комуникации в Съветът за по-добър сън. „Но това е реалността на това как повечето от нас прекарват времето си.“

Слабо представяне

Останете до късно, за да завършите проекта си. Взимане на втора смяна извънреден труд. Може да мислите, че обменът на сън с работа е начин да останете напред. Помисли отново:

  • Американската академия по медицина на съня установи, че само час или два загуба на сън допринасят за 19% спад в производителността
  • Проучване, публикувано в Journal of Occupational and Environmental Medicine, установи висока корелация между недостига на сън и физическата умора при здравните работници, като една трета от тези работници съобщават за достатъчно умора, за да пречи на работата.

По-малко сън означава по-малко удовлетворение от работата

Не само работата Ви влияе върху съня Ви. Изглежда, че сънят (или липсата му) има много общо с това как се чувствате и към работата си.

Почти шест от 10 заети възрастни (57%), отговорили на проучването за съня в Америка, се класифицират като лошо спящи . В сравнение с работниците, които твърдят, че спят отлично (29%), лошите спящи са:

  • Повече от два пъти по-вероятно (2,3 пъти) да не се наслаждават на работата, която вършат
  • Повече от два пъти по-голяма вероятност (2,4 пъти) да се почувствате подценени на работа
  • Около два пъти по-голяма вероятност (2,2 пъти) да не харесват колегите си
  • 50% по-голяма вероятност (1,5 пъти) да се почувстват под напрежение по време на работа

Създайте добър баланс между работа и сън

Искате ли да бъдете рок звезда на работа? Опитай да спиш. Наистина. Затова задайте график за сън, затворете завесите и практикувайте добра хигиена на съня, за да сте сигурни, че получавате почивката, от която се нуждаете всяка вечер.

Искате ли да обичате работата си повече? Прекарвайте повече време в леглото, мечтаейки да бъдете блажени на работа. С добър нощен сън е много вероятно да се чувствате по-добре във всяка ситуация, която ви създава работата

related articles