2. Подобрена памет, концентрация и възприятие

Ако сте любопитни какво се случва, когато медитирате дълго време, помислете за научните изследвания, включващи будистки монаси и вероятно вземете пример от тях. Голям брой будистки монаси и миряни са усъвършенствали изкуството на медитацията в продължение на много години. Проучванията, проведени върху някои от монасите, подчертават дългосрочните ефекти на медитацията върху мозъка. Те показаха признаци на повишена мозъчна активност в мозъчните региони, свързани с релаксация, щастие, концентрация, самосъзнание и други положителни емоции и качества. Обратно, мозъчните зони, отговорни за стреса и тревожността, са по-слабо развити.

3. Повишени нива на щастие и състрадание

Повишените нива на задоволство и състрадание са сред най-желаните дългосрочни ползи от медитацията. Според Рейчъл Париш, опитен инструктор по медитация, способността ви да проявявате истинско състрадание не се основава на вашата ситуация, а по-скоро на вашата пълна откритост. Състраданието е забележителна черта, която е заложена във всички нас. Медитацията ще ви даде инструментите, от които се нуждаете, за да копаете дълбоко и да получите достъп до щастието и състраданието, които очакват откриване вътре. Търсенето на външни източници за комфорт и благополучие е дълбоко вкоренен навик, но ако медитирате редовно, със сигурност ще се съгласите, че истинското щастие идва отвътре.

4. По-здрава имунна система

Точно както успокояват ума, дългосрочните ефекти от медитацията са от полза и за цялото тяло. Някои проучвания показват, че хората, които практикуват медитация, произвеждат по-голям брой антитела по-бързо от тези, които не го правят. Повече антитела означава, че ще се борите с болестите по-ефективно – патогените ще бъдат открити и елиминирани с много по-голяма ефективност. Така че, медитацията не само подобрява душевното Ви състояние, но и укрепва механизмите на тялото Ви за борба с болестите. Здравото тяло е отражение на спокойния ум.

5. Подобрена бдителност и способност за фокусиране

фокус

Всички трябва да можем да се съсредоточим, за да изпълняваме различните си задължения. Всяка дейност, която се извършва без подходящия фокус и внимание води до слаби резултати. Трудно е да вършите добра работа, когато сте стресирани и изтощени, и още повече, когато не можете да се концентрирате върху задачата. По време на работа фактори като стрес и изтощение могат да доведат до липса на проницателност и грешки. За щастие, проучванията показват, че един от дългосрочните ефекти на медитацията е подобрената концентрация. Сега експертите препоръчват медитация за внимателност, за да помогне за успокояване на ума и да увеличи способността ни да останем нащрек. За щастие много от ежедневните ни дейности у дома или на работа са плодородна почва за практикуване на внимателност. Вместо да се занимавате с много задачи, опитайте да изберете една работа или дейност и се приложите към нея. С практиката това ще подобри вашата производителност и ще даде на вашата креативност много място за изразяване.

Ако се стремите към по-добро качество на живот, медитацията е правилният начин. Не се притеснявайте, вашата практика на медитация няма да монополизира цялото ви свободно време – дори седене в продължение на 5 минути на ден може да подобри вашето познание и да намали тревожността и депресията. Възползвайте се от дългосрочните ползи от медитацията , като започнете да практикувате днес.